welcome home best friend.. SINGER 3223G sewing machine...

December 07, 2017

Hai, salam khamis utk yg tersinggah dan terbaca blog aku yg tak seberapa ni..curi2 masa sikit dr 24 jam yg telah berlalu dan yg akan dtg utk menulis entri ni..nampak gayanya dunia DIY aku akan bercambah-cambah lagi meluas seluas laut cina selatan..ekkkk..hihihi

semoga dgn kehadiran teman baru aku ni akan mampu memenuhi keperluan DIY aku seterusnya dan klu boleh bikin DUIT pn okay gak..hehe...perkenalkan mesin yg akan menemani hari2 busy aku yg sunyi..ehh kata busy sunyi celah mana..haha..susah beb nak describe that feeling..hmm...



"singer menawan keluarga bahagia"
-slogan singer yg dari kecik lg ingt tau..bdak2 lahir thn 80-an keatas ingt la kot..

cuma bezanya dulu2 aku ingt SINGER ni brand malaysia..brand local..xpun japan kan..baru2 ni je baru aku tahu brand dr Amerika..Isaac Merritt Singer  yg mula2 duk reka mesin ajaib ni..ohhh rupanya nama singer tu amik dr last name dia tu..baru skrg ku tahu..haha..

tapi klu uols tgok review mesin2 jahit mmg SINGER is highly recommended lah..so, that's why i choose singer as my 1st sewing machine..


Yer aku memang suka DIY dari woodworking smpi segala mak nenek la..tp aku always stuck kat menjahit..aku menjahit jugak..bodoh2 guna tangan..kau tahu tak MASA tu tersngt lah berharga kennn..so, aku dh membuang masa menjahit hanya garis lurus yg panjang berjam2..biasa aku buat tgh2 malam..lagi geram bila aku basuh kain tu jahitan td dh tak cantik..tercabut lah mcm2 lah..sedeh wehhh..tu la dlu time ERT subjek ekonomi rumah tangga kau main2 kan..kan dh tak betul jahitan..baru skrg nak nyesal tak guna kak..haha


Dari kecik aku dh terbiasa bunyi mesin sbb mak memang menjahit Cuma mesin jahit lama yg kayuh pakai kaki..aku?? buat apa dgn mesin tu???..aku duk bawah pusing tayar lah..eh eh tersama lak ng bebudak kecik kat umah ni..budak2 mmg suka main menda yg beroda kan…arwah mak tak amik tempahan menjahit komersial cuma jahit pakaian kami anak beranak..baju raya baju sekolah, kain alas, langsir dan sebagainya. Dulu2 kan klu nak beli pakaian siap kan mahal.. Skrg better beli je kot dr duk buat sbb harga murah je kan..hmm ni kalau arwah mak ada lagi mahunya sujud syukur dia tgok aku nak belajar menjahit..anak manja yg ibarat TAK MUNGKIN nk buat menda2 mcm ni..mcm masak la..OPSSS..hehe..

Okay, so ceritanya aku xde langsung basic menjahit ni..aku punye takut dengan mesin ni, lps beli buat bodoh je nk bg tempoh bertenang dlu..nk wujudkn mood2 keberanian..mesin ni mmg comel duk di meja..bunyi tak kuat yg tajam pn jarum je..klu nak compare dgn mesin kayu, jigsaw, circular saw, router bagai tu lg lah seram kn..tp yg tu semua aku dh terbiasa..aku bermula dgn yg kasar dlu..tp yg ni punye lah scary..haha..point scary adalah jugak berkait dgn takut tersilap atau ter-rosak..syg woiii..harganya NOT BAD ni hahhh…syg sgt.. tu yg duk tgok saja tuh..time salesman dia duk ajar tu kalut dgn budak dua ketul tu mcm2 pesen..ayahnya xde..tu mujur driver bwk layan si kecik..tp menda yg xde basic ibarat kau curah air kedaun keladi lah wei..lekat skit2 je…hahahaha..terpaksa lah mintak tolong cik google n research sendiri..



Hajatnya raya ni boleh la sarung baju jahit sndiri..xleh sarung utk diri sndiri boleh sarungkan kat rayyan kecik tu..hehe..tp xtahu lah brp lama masa aku amik nk blaja dr zero ni..dgn keadaan masa aku yg tak menentu ni lagi..

 

Nah kau..en.husband iols relaks je duk guna..katanya kacang je tuh…mainan dia dr kecik..haha..apalah nasib weolsss ni mmg terbalik..kerja2 kasar aku buat kerja2 halus jahit memasak dia lak yg ajar aku..kan comel tu ketentuan jodoh semua tu..tu kita panggil serasi bersama..melengkap segala kekurangan..hekkkkk…boleh lahhhhhh…. Ok, jadi aku adalah keberanian bila dia slowly ajar aku basic..Cuma skrg aku kena beli sikit lagi brg asas menjahit..Btw, thanks la jugak kat salesman singer wakaf che yeh yg bersungguh ajar aku wlupun aku mcm ye ye je paham..haha..tp ada part yg aku amik video apa2 tips yg katanya x diajar kat mana2..Technical issues.. 


ok, aku nak tanya uols, cantik tak??? Comelkan.. reason 1st aku pilih yg ni sbb COLOR.. peduli lah org nk ckp apa pn..aku tak peduli!! COLOR tu buat aku tak leh move on..yg lain sbb teknikal lah.. klu ditambah duit free2 utk beli yg up skit aku masih  lg tak nak sbb design tu HODOH gila..haha.. husband pn membebel jgk sbb aku pilih color..klu dia mmg dia grab yg heavy duty tu..mujur time beli tu dia xde skali..haha..korang yg minat color pastel mcm ni mmg tdur x lena wehhhh...jom beli..ehh tetiba promote lak..xde komisen keh..hihi

teringin jugak nk buat review..review video ke..tp kna tunggu aku gunakan sepenuhnya lah baru boleh review..ok kat sini je coretan aku kali ni..tak sabar nk berdiy jahitan pulak lps ni..

nak edit BLOG cantik2 kn blog..boleh whatsapp aku tau 01137447674

You Might Also Like

0 comments


Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts