DIY sewing table (sewing project 1st step)

December 09, 2017

salam sabtu..redup mendung je cuaca hari ni.. namun business off/online bjalan seperti biasa.. 

ptg semalam sambil boring2 tunggu customer, aku ada buat satu lg project DIY..haishhhh aku mmg xleh la wehh stop berDIY..dh sebati dgn jiwa aku..haha

kali ni aku sempurnakan working space aku yg x besar mana tu.. just sebahagian sudut dari master bedroom kami..blkgnya katil..Penat berimaginasi dgn design job, boleh rest kat situ..aku yg kononnya OCD ni, well korang fahamlah kan..semua nk nampak tersusun dan sempurna dimata..selagi tak puas hati selagi tu la aku ubah dan ubah dan ubahhhhhh...mungkin en.husband dh terbiasa tgok aku mcm tu..hmmm


color pilihan aku semestinya pastel color..aku peminat tegar color baby blue & turquoise..skali2 selitkan pastel pink pun ok..ditambah pulak dgn dua tiga batang kayu pine..mmg cun..tu bg aku lah..lain org lain minat dia kan..




style aku klu nk mulakan sesuatu kerja, aku akan mengemas habis2 dlu br aku start buat kerja..mcm zaman study dlu, klu nk final exam tu..aku akn clear up everything..baru focus buat revision..anak mata aku ni kn jenis xleh duk saja..smbil aku duduk buat kerja, rehat2 ke..pasti ank mata duk melilau menangkap segala kekurangan atau kecacatan dimana2..arghhh penat tau..tp aku susah nak kawal perasaan..hmmm

jadi utk memulakan research pasal menjahit ni, aku kena siapkan persekitaran yg akn berikan mood terbaik utk aku dlu..jadi, aku kena buatkn ruang yg special dan selesa utk alat2 menjahit. actually, bnyk lagi tools menjahit tak ckup ni..tapi slow2 lah tambah..guna apa yga da dlu lah.


papan pine depan tu tmpt utk tools mcm gunting dan yg alat2 kecik tu..taknak lah berselerak..nanti nak cari tak jumpa..lagi satu ada anak kecik yg super duper active ni, xleh merata2 benda2 bahaya tajam tu semua.. jd bila masing2 ada tmpt kita boelh detect lah klu terhilang satu brg kan..sistem tu penting..


ni pulak tmpt letakkn benang..bnyk lg color tak cukup nih..lekatkn screw pnjg je..screw tu mmg dh berlambak dh.. 

jadi lah macam diatas..lekatkan kat dinding pulak..settle..kalau tak jumpe benang xtahu lah..huhu
Dan yg paling utama haruslah menda yg pling penting skali which is sewing machine ni.. yg ni, aku adjust balik meja tu..buang satu papan yg tgh then masukkan machine sedikit kedalam ala2 mesin yg pakej skali ngan meja tu kan..so, selesa skit nak menjahit nanti..wlupun mesin ni portable, masih boleh je diy kan meja..tapi aku takleh nak fixkan mesin ni pada meja tu sbb design mesin ni bobbin tu kat bawah dan kena bukak part mesin tu..jadi kayu belah tepi tu kena yg removable..kalau tak senang je boleh tebuk je meja tgh2..tp ok jugak mcm tu pn..asalkan menyenangkan kerja2 menjahit nanti..


skrg ni mr.husband cabar aku jahit baju aku sendiri..hahaha..ok cabaran diambil dgn berlagaknya..nagis lah wehhhh try and error..mesin ni pn aku tak reti nak guna lagi apatah lg memotong kain..baju apakah akan aku buat as my 1st diy baju ek...hmm tgh duk pikir2 ni..blouse kot..

You Might Also Like

0 comments


Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts