Aku as Freelance Graphic Designer

November 24, 2017

Selamat petang buat semua readers yang kebetulan lalu lalang kat www.jassmienrosse.com ni..Hai uols... Kat sini Kota Bharu, sejak semalam cuaca mendung hujan renyai2 sepanjang hari. Hari ni ayahnya tak ada sbb dia ke Penang ade friendly match bola katanya.. bola xpe jgn selingkuh sudah.. Ayahnya tu nak challenge mama la tu..sbb dia punye berat x turun2 lg..mahunya nak turun makan x ingt.. padahal bola padang tiap ptg tu..lg pn baju bundle long sleeve yg kononya dia grab nk pakai kat dia mamanya rembat..dia ingt dia slim?? huhu

Hari ni kan gaji, semangat aku order Bale untuk dibelah demi menambat hati customer bundle untuk shopping kat butik kecilku..Awal2 lagi aku dah bangun kemaskan stok baru.. Tak suka tau sepah2.. So, hari ni hajatnya nak siapkan pending design business blog customer. Kali ni aku tgh design blog yang berkaitan dengan HSE health and safety training company. Ownernya adalah ex officemate aku masa kat Alam Maritim tahun 2008 dlu. Skrg dh ade company sendri. Alhamdulillah murah rezeki dia. Terima kasih jugak kepada kawan-kawan yg support kerja-kerja freelance aku selama ni. Banyak juga job yg datangnya dari staff time practical dlu, dari kawan2 blaja dlu dan kawan2 internet. Thank you so much...

Actually aku buat semua jenis editing yg gunakan photoshop dari buat logo, design flyers, banner, header FB, buat blog, product packaging, company profile dan macam2 lagi lah. Untuk tempahan edit blog, 1st sekali aku nk ucapkan terima kasih banyak2 kat seorang customer aku ni..boleh visit web dia..  www.marridien.com.. Thank you so much dear sbb menjadi pencetus kepada banyak lagi tempahan blog. Rasanya antara banyak2 design aku lebih suka amik tempahan blog sbb sgt2 teruja tau..lagi2 klu yg payah, rumit2 tu buatkan aku rasa challenging. Sambil belajar jugak sebenarnya. Kelebihan edit blog aku terletak pd kebolehan photoshop aku. Slowly, aku tambah sikit2 topup lg ilmu yg mana kurang. Sekarang aku lebih mendalami teknik SEO..

Kedua2 skill ni x de dlm syllabus aku waktu belajar dulu.. aku bukan IT student juga bukan graphic design student tau.. minat aku bermula dengan photoshop masa Diploma.. makan tahun tanpa cikgu tanpa internet tutorial yg berlambak mcm skrg ni kn..aku hanya TRY and ERROR sepuas hati aku.. bangun tidur ngadap menda tu je. Aku kan lone ranger dulu..hahaha..ehh actually, photoshop tu ada jgk terselit masa time degree tp masa tu aku dh pandai guna. Orang kata klu dh minat yg susah jd mudah dan menyeronokkan. STRESS?? Tak.. langsung tak pernah stress siapkan tempahan customer utk semua jenis design walaupun kadang tu dapat customer yg super-duper CEREWET. Aku ok je..layankan je.

Ok kalau korang nak tgok portfolio design jemput singgah ke http://jassminerossedesign.blogspot.my tu blog design business aku. Katanya impian hari tua nak duk goyang kaki depan PC/laptop je kan..kena lah serius skit. Biar sikit tapi nampak movement..
Utk business bundle pulak, aku rasa cukup la aku sekadar jual secara offline kat mini butik depan umah aku ni. Sebab aku dah x cukup masa nak buat macam2 benda. Skali2 ada la jugak aku up kat internet jualan COMBO je biasanya.

Back to graphic design.. FREELANCE?? KENAPA TAK APPLY JE KERJA KAT COMPANY DESIGN & PRINTING je kan?? Freelance boleh ke dpt hasil..

Ok, menjawab apda persoalan tu, as a housewife and mom of two, aku rasa pilihan terbaik aku adalah stay at home..working at home. Aku pernah terfikir, if aku kerja dgn company biasanya private la kan, aku risau diberi sebanyak2 design yg perlu disiapkan dgn gaji tetap every months. Minyak kereta, hantar anak nursery, makan minum dan yg paling HARU sebagai mom ni MASA.. pastinya hidup aku tak terurus. No life!! Ntah, itu pd pandangan mata hati aku lah. Korang aku tak tahu pulak..hihi.. dan reason yg paling utama aku sebenarnya tak nak dah membebankan mak mertua aku nak kena jaga cucu2 dia ni.. dlu anak sulung dah dijaganya mcm anak sendiri sepanjang aku study. Sebab kedua, aku berniat nak susukan 2nd baby sepenuhnya sampai dia 2 tahun.  Alhamdulillah, dah 1 tahun 5 bulan. Doa kan yer aku sihat utk meneruskan misi Breast feeding aku tu..

Ok, pasal job design ni..zaman sekarang zaman internet.. sape2 pun dh pandai online kan.. shopping pn dah tak keluar rumah. Tekan2 je barang dah sampai depan pintu. Hebat tak!! Hehe.. dan kalau perasan sekarang kan ramai yg muda2 lagi dah ada produk sendiri. Mereka2 ni my target customer..huhu.. Everyone in social network not just in Malaysia oversea pn boleh tau.. mereka semua our prospect. Just do your marketing non-stop.. use all medium.. insta, FB, blog..  kunci dia satu je.. BERANI & RAJIN.. doa jgn lupa pulak.. in shaa Allah adalah tu rezeki kita..
Ok lah rasanya kat sini je sempat membebel kat blog ni.. susah betul nak kekalkan kerajinan menaip dan mengarang post.. aihhh busy yg amat..perfect disitu, kurang disana.. aku hanya insan biasa..hmmm

Jgn lupa tau, klu ada nak buat design whatsapp aku kita deal.. nak cantikkan blog uols lg hakak suka..hehehhhh






You Might Also Like

0 comments


Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts