Impian MAMA

September 08, 2017

Selamat malam kepada korang yang tersinggah di blog aku yg suram dan tenggelam ni ha..lamanya tak update kan..susah actually nak cover itu ini..senang jd diri sendiri je lah.. Aitt ape hal pulak kan..ni ha,, aku tak nak dah berbahasakan saya or rozi time menulis entry mcm latest post sbb mcm tak feel la nk mengarang cerita..mcm tak kena je..huhu..

Aku tak tahu nak start dengan cerita apa..since blog ni mmg blog personal aku, so aku cerita pasal diri aku boleh kan?? Tapi in shaa Allah klu aku rajin atau ada masa2 terluang aku nak jugak share dengan uols aktiviti berfaedah yg aku buat sepanjang hidup aku..CONTOH??? DIY (hak ni paling banyak), then what?? Berkebun & tip penjagaan bunga ros.. Decor2 pun aku minat jugak..ehh bnyklah nk cerita..tak berkesempatan je..bnyk sgt yg terjadi lately ni..termasuk jugak “cerita mistik” hehe … Dulu2 seronok buat cerita pasal aktiviti mendaki gunung, masuk hutan keluar hutan tp sekarang zaman tu aku kena ansur2 lupakan..hukhukhuk sedih wehh..jiwa aku tetap merindui zaman tu..tak tahu lah bila pulak aku dapat masuk hutan sbb aku sekarang dalam proses rawatan..ehhh rawatan?? Yg ni aku tak pernah update kat ig or fb..hihi..nanti lah aku cerita kisah tu…yg pastinya husband mcm dah tak berapa or berat hati nak bawak aku masuk hutan or even lepaskan aku lepak pantai sorang2..

Arghhh dulu..dulu..dulu hidup aku ……….best gila kau tahu.. Especially waktu aku remaja n time study diploma..aku mmg LONE RANGER..haha… skrg?? Confirm tak kn..sbb tu dua ketul Rayyan & Aqeem ada selalu ngan mama..so, mama is normal…

kat bawah ni antara gmbr teluk gadung tmpt aku selalu lepak sorang2 sambil mencari ilham..tp ni cerita 10thn lepas la.. skrg?? jgn harap ar ayah budak berdua tu nak kasi..bawak pun tak..lg sadisss mama mung.. 





Dulu, kalau uols rajin follow ig n fb aku mesti tahu kn aku ada bisnes akuarium air masin..sejak pregnantkn Rayyan we decided to stop the business but actually kami nk move kedai je..sbb aku dh malas nk ulang alik gi kedai..aku ni jenis suka duk umah. Godek tu godek ni..ehh banyak lah projek aku kat umah ni..tak pernah habis klu aku listkan. Tambah pulak dgn masalah anak yg dh nak masuk sekolah, xde orang nk tolong uruskan amik hantar. Last2, we decided to renovate part depan umah ni utk dijadikan kedai. Umah aku ni location dh nice dah sbb tepi jln..Cuma jln depan ni kereta laju2 tp xde hall ah bila letak banner n bunting  slow2 org tahu jugak. .. after 80% done, sadly we’ve to stop no matter what it will cost..kputusan diambil setelah pikir punya pikir, tolak tambah bahagi, darab apa semua obstacles tmasuk ekonomi yg x brp nk mantap sgt...business tu modal agak besar n bila nilai duit kita drop plus GST mmg over sgt harga brg naik..n boleh katakan business saltwater aquarium ni aku deal ng org2 yg agak bnyk $$$ la sbb ko tahu la hobi mahal tu weh..mcm tak sesuai dgn musim org nk berjimat dlmsegala hal ni kn..pastu lagi satu business tu aku just support hobi husband je..not mine.. Nak kata terpaksa tu tak lah..sbb aku ni jenis boleh adapt je..aku mmg suka blaja mnda baru..tp boring jugak lah..customer laki je..nyampah aku..haha

Ok, dah alang2 kami dh siap 80% renovate kedai kat umah ni, aku pun terfikir lah nk buat business yg aku buat skrg ni..what?? BISNES BUNDLE.. Lantak la org nk kata aku business xde class ke ape ke yg penting aku minat weh..VINTAGE gitu..kau tahu apa..aku sendiri pun mmg dari dlu2 lagi minat bundle..ada aku kisah..aku pentingkn kualiti beb n yg pling penting..murah..haha..kau orang lain lah, kaya raya boleh gi butik beli yg baru..kan kan..

Bukan mudah jugak, aku nk mulakan business ni, aku punya feasibility study lama jugak la..makan bulan2 lah..ke setahun, lupa dah nk kira..hehe.. Aku punya survey dlm internet hampir tiap hari tau.. Kebetulan pulak aku ada kenal sorang seller bundle kat pasar tani..kak na namanya..aku dh kenal kak na ni lama la jugak..selalu gi lepak kat tempat dia niaga.. Kak na tak kedekut ilmu, banyak jugak yang dia share dgn aku..tq kak na..jasamu tak mungkin dilupakan. Tapi style aku, klu nak business takleh harapkan info org bagi semata2 kita kena pandai2 la cari peluang lain..cth mcm cari supplier ke kan..ni kn zaman internet..pandai2lah..

So, sebagai permulaan, aku try bundle budak dulu..then, kembangkn ke ladies pulak..next, maybe aku nak try household..sbb aku nk grab utk umah aku sndiri banyak..hahaha..dan Alhamdulillah, skrg, business aku pn dh nampak ada perkembangan positif .. Makin ramai walk in customer. Sales pun makin lama makin naik..syukur sgt..rezeki anak2..niat aku nak jaga anak2 aku sendiri, taknak dah susahkan mertua aku..kali ni mmg betul2 business aku..idea asal pn dari aku.. Furniture n susun atur dlm kedai tu pn mostly aku DIY.. I am DIY queen..kah kah kah…

Tp apa2pun husband is the best business partner..Aku masih lg perlukan khidmat kegagahan dia utk mngangkat bale2 ( ketul) bundle aku yg gila berat tu..tq husband!! Tanpa ayah siapa lah mama..Mama syg ayah aqeem & rayyan ni..elehhh tulis lebih2 pn di baca ke..hahahaha 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ok now, aku nak share apa kerjaya impian aku suatu hari nanti. Impian bukan kena bayar pun..huhu.. so, aku berangan-angan suatu hari nanti aku hanya bekerja depan Laptop/PC.. maksudnya apa? Aku nak focus buat kerja-kerja design je time tu. Update blog hari2. Design template blog n buat photoshop design ke apa2 je lah yg hanya memerlukan aku duk dalam umah je xyah kluar. Abg Aqeem pn dh besar boleh gi sekolah sndiri bwk adik dia skali.. Shopping pn online je..haha tu dh over..gemuks la aku klu mcm tu.. anti social plak nanti org ckp..eh bkn ke aku lone ranger..bkn aku yg ckp..org ckp..hehe..  

Buat masa ni aku business je lah mcm biasa.. tp at the same time aku terus ambil upah design so aku masih lg dlm proses menguatkan portfolio aku utk mencapai impian aku tu.. doakan ek..bestkan buat kerja mcm tu..duk mana pn leh wat kerja..takyah pakai lawa2..pergi bercuti pn leh bwk kerja skali.. ohh indahnya mimpi..ok ok dh berangan..oklah..aku dh nak start siapkan flyers customer ni..

Kalau berminat nak edit blog or nk design cover FB ke whatever related to photoshop design, roger2 whatsapp aku eh..jgn malu jgn segan.. 01137447674..




You Might Also Like

1 comments

Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts