my backyard garden..projek "gardenku,ilhamku"

April 03, 2017

Mlm yg dingin hujan mencurah..dh berapa hari hujan aja kat bumi kota bharu ni. Alhamdulillah tak panas seperti biasa cuma sedikit kemurungan la rozi ni..sbb tak dpt nak berkebun and menebas seperti sebelum2 ni..dh la bnyk lg projek garden tak siap ni..tu pn bila je hujan bhenti keluar jugak buat apa yg termampu..macam dh ketagih pun ada..ntah apa2 lh kn..btw, xsempat nk stress2..haha

Actually, rozi selalu berangan-angan “kalau aku kaya” akan ku penuhkan garden diy tu dengan bunga-bunga.. Tapi apakan daya rozi tak berduit sgt..menumpang gaji en.suami je + gaji part time design yg rozi buat..dengan ekonomi yg teruk ni xleh nk berbelanja sakan la kn..kena jimat gila2..so, terpaksa la buat projek “gardenku, ilhamku” ni sikit2.. Guna apa yg ada je..

Setiap kali ke garden ni, rozi rasa sgt2 teruja sbb 100% penat lelah rozi dr kawasan tu kosong xde apa2..rozi start keje2 tu waktu pregnantkn rayyan.. Ingat kan pembawakan budak je..kot2 lepas beranak dh x minat ke kn.. Tapi alhamdulillah masih lg konsisten minat tu.. Masa pregnant rayyan mmg setiap ptg rozi aktif mencangkul tanah, merumput, angkat batu-bata, susun batu-bata, bertukang, susun pasu dan mcm2 lah..smpikan jiran-jiran ckp senanglah nanti nak beranak..ada yg risau rozi demam. Tp betullah agak mudah bersalinkan rayyan.

Lepas habis pantang rozi start balik keja2 décor garden.. Replant rj, pindahkan rose dari pasu ke tanah.. Buat pagar utk kecilkan ruang yg terlalu besar.. Dan yg paling tough gali lubang utk garden pond tu..fuhh yg tu mmg mcm nk tercabut urat perut..hihi..semua furniture kat garden tu rozi buat sndiri. Kerusi, meja, rak a shape tu semua sndiri bikin..jgn kata rajinnye suami dia tolong..jgn harap la dia nk melayan bini dia ni kn kn..mujurlah bini dia belaja guna power tools..berbekalkn minat dan kuasa imaginasi maka terciptalah karya2 tu semua..huhuhu..

Kali ni setelah bnyk berhubung dgn jiran yg agak sekepala lah jugak ni, rozi jd makin menjadi2 pulak nk clean & clearkn kawasan ni.. Bila nampak akak tu bersihkan pokok2 dia rozi pn nk wat sama..masalahnya kawasan rozi sgt luas..kawasan dia kecik je xde pokok2 besar.. Haishh x tercapai akalku lah pendek kata.. Dengan pokok pagar yg sepanjang lbih kurang 200m ek nk kna trim..rumput2 nk kna cabut..hmm ntah lah..pening2..rozi jenis tak suka buat menda sama berulang2 so that rozi akn cari cara permudahkan yg mna boleh dipermudahkn.. Ok, cthnye nk maintain clear tanah area bunga2 tu so rozi dh letakkn plastic hitam cover tanah just potong bahagian batang pokok je. Hahh, confirmlah rumput jahat tak tumbuh lg dh area tu..settle satu beban.. Dan yg area confirm tak nak tanam apa2 rozi curahkan air panas + garam utk bg tanah tu tak subur so rumput xnk dh tumbuh..settle lg satu masalah..ni just cover area garden lah..rumput2 lain tu kna harapkn en.suami jgk lah mesinkn sebulan skali..tgh kumpul duit beli mesin rumput ringan yg brand bosch tu nanti dh boleh mesin seminggu skali..boleh buat sndiri je..xyah tunggu en.suami lg dh..

Dan yg paling latest, rozi pindahkan sunflower ke satu tmpt khas untuk geng2 sunflower..kesnya, rozi nk focus jaga rose2 kesayangan je area pagar putih tu..sunflower boleh duk jauh skit..biji benih bnyk gila rozi taburkn..lagipun rose tak leh sgt dekat2 dgn pokok2 lain risau serangga yg serang pokok lain turut serang rose.
Projek diy latest pulak, rozi buat satu set kerusi lepak2  & garden table..yg ni dh lama rozi nk..tunggu punya tunggu suami kesyangan buat tak jadi apa..jadi dgn penuh kesungguhan rozi buat jgk sndiri.. bahan2 semua dh ada pn..drpd rosak kena hujan baik manfaatkannya..Fuhh mmg happy sgt sbb meja tu letak bawah pokok busida jd walaupun tghari ttp teduh..boleh lh mkn2 kat situ kn..

Ok jom layan gambr2 “gardenku,ilhamku”













Kisah sebelumnya..













You Might Also Like

0 comments


Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts