Basic Blog Tutorial bg yg baru guna platform blogger.com

January 05, 2017

Hai slmt mlm..mlm ni rozi ade sikit very simple tutorial utk yg baru2 gunakan platform blogger.com.. mungkin ramai yg dh tahu tp ramai juga tau yg belum tahu basic ni..ye lah rozi kn design template blog customer so, sememangnya lh ada yg zero pasal blog ni..so, utk memudahkn semua customer rozi yg baru kenal blog or sape2 je yg nak tahu basic ni..first, welcome to blogger.com n slmt berblog..


1.       Log in www.blogger.com (maybe full layout xboleh view using phone..so, kna edit guna pc jugak)

2.       Pilih blog IF ADA MORE THAN 1 BLOG (CLICK DROP DOWN MENU)




3.       POSTS (CLICK New post) utk create post baru..


CARA LETAK LABEL YG BETUL – Label ni actually mcm kategori. Cth: artikel/post pasal Shaklee boleh ltk under label Shaklee, pasal petua under label petua n etc..once org click LABEL tu, akan keluar semua post yg berkaitan or yg duk under same label.. jgn pulak buat tajuk entri pada label tu or #hashtag..ni bkn mcm dlm FB or instagram..bila org click just keluar posts dlm blog kita je..ni mistake yg biase blogger baru buat.. 


4.       LAYOUT


Kat sini tempat untuk tmbh widget drag or ubah suai kedudukan widget atau sbgainya.. klu nk tmbh widget baru just click (ADD A GADGET) Later boleh drag nk ltak kat mana..

*kedudukan layout bergantung pd template design

5.       PAGES (untuk standard blogger template..klu advance kna edit html code)

Untuk create page lain kat bhagian ats sebelah HOME.. create new page..


Bila dh siap create beberapa page baru..
Next, click LAYOUT.. dekat Pages gadget tu click edit


Akan kluar pop up window mcm kat atas tu.. under home yg ade button select tu, nanti akn ada page lain yg baru create tadi..so, boleh TICK page mana yg nk display kat blog..

ok that's all very simple tutorial utk newbies..nak tutorial utk edit html code, email rozi, nanti rozi up entry or just email tips or tutorial..sorry, x sempat nk update blog..

You Might Also Like

0 comments


Ladies & Kids Bundle

Freelance Graphic Designer

Popular Posts